בצקת ונפיחות ברגליים
מהי בצקת ברגליים?
בצקת ברגליים היא תופעה שכיחה המתאפיינת בהצטברות נוזלים ברקמות התת-עוריות מה שגורם לנפיחות מורגשת. אנשים רבים מתמודדים עם תופעה זו והיא עשויה להיגרם ממגוון רחב של סיבות, החל ממצבים רפואיים פשוטים ועד בעיות בריאותיות מורכבות יותר.
בצקת זה מונח המתייחס לנפיחות בעקבות הצטברות של נוזלים ברקמות הגוף. הנוזלים יכולים להצטבר בכל איבר או רקמה בגוף, אבל הם נפוצים במיוחד ברגליים, בידיים ובבטן.
הגורמים והסיבות לבצקת ברגליים
בצקת ברגליים נוצרת עקב הפרשים בלחץ בין כלי הדם לרקמות ברגליים או עקב חסימות בכלי הדם. הפרשי לחץ וחסימות אלו עלולים לגרום לדליפת נוזלים מתוך כלי הדם או להצטברות של נוזלים לימפטיים, מה שמוביל להתפתחות בצקת. כאשר הנוזלים מצטברים, הם יכולים לגרום לנפיחות ברקמות, ולעיתים קרובות הנפיחות תופיע באזורים שונים ברגליים, כמו בצקת בקרסול או בצקת בכף הרגל.
בצקת ברגליים יכולה לנבוע מהצטברות נוזלים ברקמות, מבעיה במערכת הלימפה, מדלקת ברקמות או ממפרקים פצועים. תופעה זו אינה חייבת להיות סימטרית, ולכן יכולה להופיע כ"בצקת ברגל אחת" בלבד, בשתי הרגליים באופן שווה, או בשתי הרגליים כאשר רגל אחת נפוחה יותר מהשנייה.
כוח הכבידה משפיע גם הוא על התפתחות הבצקת. גם אם הבצקת נובעת מבעיה כללית ולא מבעיה ספציפית ברגליים, היא נוטה להופיע קודם ברגליים, במיוחד באזורים כמו הקרסוליים, שם הלחץ גדול יותר. כך, פעמים רבות נצפית בצקת בקרסוליים, שהיא תוצאה ישירה של השפעת הכבידה על הצטברות הנוזלים. כשמדובר במטופלים ששוכבים זמן רב, עלולה הבצקת להופיע גם באזור הגב התחתון ולא ברגליים.
להלן מספר סיבות אפשריות לנפיחות ברגליים הנגרמת מהצטברות נוזלים:
- אי ספיקת כליות חריפה או מחלת כליות כרונית: בעיות בכליות עלולות לגרום להצטברות נוזלים ברקמות.
- בעיה בשריר הלב (קרדיומיופתיה): פגיעה בתפקוד הלב, שמובילה להצטברות נוזלים בגוף.
- אי ספיקת לב: הלב אינו מצליח לשאוב דם בצורה יעילה, מה שגורם לנוזלים להצטבר ברגליים.
- תסמונת נפרוטית (Nephrotic Syndrome): פגיעה בכלי הדם הקטנים בכליות, המובילה להצטברות נוזלים.
- פקקת ורידים עמוקה (DVT): חסימה בכלי דם עמוקים ברגליים, שגורמת להצטברות נוזלים ולנפיחות, במיוחד כ"בצקת בקרסול".
- חסימה במערכת הלימפה (לימפאדמה): חסימה בניקוז הלימפטי המובילה לנפיחות.
- שחמת: הצטלקות הכבד המובילה ללחץ בכלי הדם ולהצטברות נוזלים.
- טיפול הורמונלי או היריון: מצבים אלו יכולים לגרום להצטברות נוזלים ברגליים.
- תרופות מרשם: תרופות המשמשות כנגד סוכרת ולחץ דם גבוה עלולות לגרום לבעיות בהחזרת הדם ללב ולנפיחות ברגליים.
הגורם הנפוץ ביותר לבצקות סימטריות ברגליים, ללא מעורבות של איברים נוספים, הוא אי־ספיקה ורידית. במקרים אלה, ורידי הרגליים מתקשים להחזיר את הדם ללב בצורה יעילה, מה שמוביל להצטברות נוזלים ונפיחות. אחד מהסיבוכים האפשריים של כף רגל סוכרתית הוא הופעת בצקת נירופתית, המתבטאת בהופעת בצקת גומתית ופגיעה עצבית היקפית.
בצקת בקרסוליים: נפיחות והשפעות
אחת מהאזורים הנפוצים שבהם מתפתחת בצקת היא הקרסוליים. בצקת בקרסוליים עשויה להיגרם ממצבים כמו עמידה ממושכת, פציעות ספורט או מצבים רפואיים כמו בעיות בכלי הדם או הלב. טיפול נכון, הכולל לעיתים מנוחה והרמת הרגליים, עשוי לעזור להפחתת הנפיחות.
כיצד ניתן לטפל בבצקת בקרסוליים?
לטיפול בבצקת בקרסוליים, מומלץ להתחיל בהרמת הרגליים למשך מספר שעות ביום, שימוש בתחבושות לחץ, ולעיתים גם ביצוע פעילות גופנית מתונה המסייעת לשיפור זרימת הדם. בנוסף, יש להתייעץ עם רופא במקרים חמורים יותר.
בצקות ברגליים: סיבות מרכזיות
הסיבות לבצקות ברגליים הן מגוונות וכוללות מצבים רפואיים כמו בעיות לב, בעיות בכליות, בעיות במערכת כלי הדם, חוסר פעילות גופנית, לחץ דם גבוה ועוד. במקרים רבים, בצקות ברגליים עלולות להחמיר בעקבות ישיבה ממושכת או לאחר עמידה ממושכת.
מתי יש לפנות לרופא?
אם הבצקת נמשכת זמן רב או מלווה בכאב עז, תחושת נימול או קושי בתנועה, יש לגשת לבדיקת רופא. לעיתים, הבצקת עלולה להוות סימן לבעיה חמורה יותר שדורשת טיפול רפואי מידי.
סובלים מבצקות ברגליים? לייעוץ טלפוני חינם עם המומחים שלנו צרו קשר:
מהו ההבדל בין בצקת ברגליים לנפיחות ברגליים?
ישנו צורך להבדיל בין נפיחות לבין בצקת ברגליים. את רוב הגורמים לנפיחות ברגליים כמו פציעה ומאמץ ממושך ניתן לזהות בקלות. בכדי לדעת אם מדובר בבצקת ברגליים צריך ללחוץ על הרגל באמצעות האצבע ואם נשארת גומה נדע שמדובר בבצקת – מקרה זה נקרא "בצקת גומתית". בצקת שאינה גומתית מתאפיינת בעור נוקשה באזור הבצקת.
סיבות לנפיחות ברגליים
נפיחות ברגליים היא תופעה שכיחה שעלולה להיגרם ממגוון גורמים, כאשר אחת הסיבות המרכזיות היא הצטברות נוזלים ברקמות הגוף. תהליך זה מתרחש כאשר נוזלים, שאמורים להיות מסולקים דרך מערכת הדם והלימפה, נתקעים ברקמות שונות בגוף. כאשר הצטברות נוזלים זו מתרחשת ברגליים, היא עלולה להוביל לנפיחות מורגשת ולעיתים אף לכאב ולתחושת כבדות.
הצטברות נוזלים ברגליים יכולה להיגרם ממספר סיבות עיקריות. גורמים כמו אי ספיקת לב, בעיות בכליות או בכבד, והפרעות בתפקוד מערכת הלימפה עשויים לגרום לכך שהנוזלים לא יזרמו כראוי בגוף ויתחילו להצטבר ברגליים. נוסף על כך, מצבים רפואיים כמו פקקת ורידים עמוקה (DVT) או אי ספיקת ורידים כרונית עלולים גם הם להוביל להצטברות נוזלים באזורים אלו.
בנוסף לגורמים רפואיים, גם אורח חיים מסוים, כמו עמידה ממושכת או חוסר פעילות גופנית, יכול לתרום להצטברות נוזלים ברגליים. במקרים אלה, חוסר התנועה או הלחץ הממושך על כלי הדם עשויים לגרום להצטברות נוזלים ברקמות הרגליים ולגרום לנפיחות.
בסופו של דבר, חשוב לאבחן את הגורם המדויק לנפיחות ברגליים כדי להתאים את הטיפול הנכון. הצטברות נוזלים ברגליים עשויה להיות סימן לבעיה רפואית חמורה, ולכן יש לפנות לייעוץ רפואי במידה והנפיחות נמשכת או מחמירה.
דרכי הטיפול בבצקת ברגליים
מכיוון שישנם גורמים רבים ושונים להופעת בצקת ברגליים וישנו צורך להבדיל בין בצקת קלה לבצקת קשה, ישנם גם מספר רב של סוגי טיפול.
להלן מספר דוגמאות:
גרביים אלסטיות
אחת השיטות המרכזיות היא שימוש בגרביים אלסטיות, שמטרתן לסייע בשיפור זרימת הדם ולהפחית את הלחץ על כלי הדם ברגליים. הגרביים מפעילות לחץ מתון המסייע במניעת הצטברות נוזלים ברקמות הרגליים.
הימנעות מעמידה ממושכת
מומלץ להימנע מעמידה ממושכת ולשלב פעילות גופנית מתונה באופן יומיומי, שמירה על תנועתיות מתמדת ושילוב הליכות קלות במהלך היום יכולים לשפר את מצבכם.
במקרה של החמרה או הופעת תסמינים חדשים חשוב להתייעץ עם מומחה לצורך אבחון מעמיק והתאמת הטיפול הנכון.
הגבהת רגליים
הרמת הרגליים למשך זמן במהלך היום עשויה להקל על הנפיחות ולסייע בהחזרת הנוזלים למערכת הדם. זהו טיפול פשוט אך יעיל שניתן לבצע בבית, והוא חשוב במיוחד עבור אנשים הסובלים מבצקת כתוצאה מעמידה ממושכת או חוסר פעילות גופנית.
תרופות להגברת שתן
במקרים חמורים יותר, כאשר הבצקת נגרמת מבעיות בריאותיות כרוניות כמו אי ספיקת לב או כליות, יש צורך בטיפול רפואי ייעודי. טיפול זה יכול לכלול תרופות משתנות (דיורטיות) שמסייעות לסילוק הנוזלים העודפים מהגוף דרך השתן. יש לזכור כי טיפול תרופתי מסוג זה מחייב פיקוח רפואי קפדני במיוחד כאשר מדובר במחלות כרוניות.
טיפול בוורידים
טיפול בוורידים הוא חלק חשוב ומשמעותי בהתמודדות עם בצקות ברגליים, במיוחד כאשר מדובר באי ספיקה ורידית. ורידים שאינם מתפקדים כראוי עשויים להוביל להצטברות נוזלים ברגליים ולהחרפת התסמינים של בצקת. אי ספיקה ורידית מתבטאת בקושי של הורידים להחזיר את הדם לכיוון הלב, מצב אשר גורם להצטברות הדם בוורידים ולהיווצרות בצקת.
אחד הטיפולים היעילים ביותר לבעיות ורידים הוא השימוש בגרביים אלסטיות (כמוזכר לעיל) שמסייעות בלחץ המופעל על הרגל ומעודדות את הזרימה הנכונה של הדם כלפי מעלה.
טיפול נוסף הוא טיפול בהזרקת חומר מוקצף לוורידים הבעייתיים שגורם לסגירתם, מה שמפחית את הלחץ בוורידים ומשפר את תפקוד מחזור הדם ברגליים.
במקרים חמורים יותר, כאשר טיפולים שמרניים אינם מספיקים, ניתן לשקול הליך כירורגי כמו ניתוח לייזר או טיפול בגלי רדיו. טיפולים אלו נועדו לסגור או להסיר את הוורידים הפגועים ולשפר את זרימת הדם ברגליים.
הפסקת שימוש בתרופות מסוימות
*** בהתייעצות עם רופא בלבד!
מאחר שבצקת אינה מחלה אלא תסמין, היעלמותה, חזרתה בשנית ומשך הטיפול בה תלויות במצב המחלה אשר גרמה להופעתה.
מעבר לטיפולים הפיזיים, חשוב גם לשמור על אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית מתונה אשר יכולים לשפר את מצב הורידים ולמנוע את הופעת הבצקות בעתיד.
מה לעשות?
גשו מיד לרופא. מאחר שלבצקות ברגליים יכולות להיות סיבות שונות ומגוונת, לעיתים נדרש לבצע בדיקות שונות בכדי להגיע לאבחנה מדויקת.
תחילה הרופא יסקור את התסמינים, יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופל ואת התרופות אותן הוא נוטל או נטל בעבר. הרופא יבדוק האם הבצקת היא סימטרית, א-סימטרית או מופיעה רק ברגל אחת. במידה והבצקת מופיעה ברגל אחת בלבד יבדוק הרופא מצב של דלקת מקומית או פקקת בוורידים. במידה והבצקת מופיעה בשתי הרגליים ייבדקו האפשרויות של אי ספיקה ורידית, אי ספיקה לבבית, אלרגיה, מחלות כבד ועוד. בהמשך לאבחנה יבצע הרופא בדיקות מקיפות על מנת לאתר את מקור הבעיה הגורם לבצקת. לאחר מציאת הגורם וקבלת תמונת נראות של מחזור הדם ברגליים ניתן יהיה להתאים את הטיפול הנכון.
חשוב לדעת כי בצקת אינה מצב של סכנת חיים אך היא כן מפריעה לאיכות החיים. בצקת מגדילה את הסיכון להופעת זיהומים וגורם הבצקת יכול לסכן חיים.
אם הבצקת הופיעה כתוצאה מכף רגל סוכרתית יש להיוועץ עם מומחה באופן מיידי.
סובלים מבצקות ברגליים? לייעוץ טלפוני חינם צרו קשר:
חשוב להדגיש כי התוכן המוצג בכתבה זו מספק מידע והבנה בסיסית על מחלת הסוכרת ופצעי לחץ, ואינו מכוון להחליף ייעוץ רפואי מקצועי. בכל מקרה של ספק או צורך, מומלץ בחום להתייעץ עם רופא מומחה על מנת לקבל אבחנה רפואית המתאימה למצבך הבריאותי.